Πως να απαλλαγείς από τη δυσκοιλιότητα
Πως να απαλλαγείς από τη δυσκοιλιότητα

Μήπως έχεις και εσύ συμπτώματα δυσκοιλιότητας αλλά τα αγνοείς; Η χαμηλή συχνότητα κενώσεων καθώς και η δυσκολία κατά τη διάρκεια της κένωσης αποτελούν δύο βασικά χαρακτηρίστηκα της δυσκοιλιότητας. Το 20% του γενικού πληθυσμού πάσχει από δυσκοιλιότητα και δεν το γνωρίζει.

Με μικρές αλλαγές στη διατροφή αλλά και στον τρόπο ζωής, μπορείς να αντιμετωπίσεις το συγκεκριμένο πρόβλημα και να μην ξανά επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής σου.

Αλλαγές στη διατροφή

Η σωστή ενυδάτωση είναι ο βασικός κανόνας για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Με την καθημερινή κατανάλωση υγρών και κυρίως νερού ενισχύεται και η δράση των φυτικών ινών.

Η πρόσληψη υγρών πρέπει να ξεκινάει από το πρωί και να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τέτοια υγρά εκτός από το νερό είναι: οι φυσικοί χυμοί, τα αφέψημα, το γάλα, το κεφίρ κτλ. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν επίσης νερό και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε και να τα παραλείπουμε από το καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών είναι το α και το ω για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες καταλήγουν στο παχύ έντερο, αφού δεν μπορούν να διασπατούν στο λεπτό επειδή ανήκουν στους υδατάνθρακες. Καταναλώνοντας λοιπόν καθημερινά φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, βοηθάς τον οργανισμό σου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Εάν μέχρι τώρα δεν ήταν ισορροπημένη η διατροφή σου και δεν κατανάλωνες 4-5 μερίδες ημερησίως από φρούτα και λαχανικά, μην το παρακάνεις και αυξήσεις απότομα την κατανάλωση τους. Χρειάζεται σταδιακή αύξηση, αλλιώς θα έχεις δυσάρεστα αποτελέσματα με φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά.

Ένας ακόμα σύμμαχος κατά της δυσκοιλιότητας είναι τα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι τα «καλά» βακτηρίδια – ή οι ζωντανές καλλιέργειες – ακριβώς όπως αυτές που απαντώνται φυσικά στο έντερο. Για να προσλαμβάνει ο οργανισμός μας  περισσότερα προβιοτικά, πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι παραδοσιακό, προϊόντα κεφίρ, ηλικιωμένα τυριά, ξινολάχανο κ.α. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ταυτόχρονη κατανάλωση πρεβιοτικών, που είναι η τροφή των προβιοτικών. Τα βρίσκουμε στις μπανάνες, στο σκόρδο, στο κρεμμύδι, στα σπαράγγια, στα πράσα.

Μείωσε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το γρήγορο φαγητό από έξω. Είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά που ενισχύουν το πρόβλημα.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Η φυσική δραστηριότητα βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Προσπάθησε να γυμνάζεσαι έστω για 30’ κάθε μέρα.

Μην αγνοείς το αίσθημα της αφόδευσης. Προσπάθησε κάθε φορά να πηγαίνεις τουαλέτα και να μην  καταπιέζεις την κινητικότητα του εντέρου.

Το καθημερινό στρες είναι ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας. Προσπάθησε μέσα στην μέρα να βρεις ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σου, διάβασε ένα βιβλίο, ξεφύλλισε ένα περιοδικό, κάνε ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο.

Δοκίμασε να αλλάξεις τον τρόπο που κάθεσαι στην τουαλέτα σηκώνοντας τα πόδια πιο ψηλά και δημιουργώντας μικρότερη γωνία μεταξύ μηρών και σώματος.

 

Κορυφή σελίδας