Ρόδι, ο κόκκινος θησαυρός μας!
Ρόδι, ο κόκκινος θησαυρός μας!

Οι επιστήμονες το αποκαλούν πρωταθλητή των αντιοξειδωτικών μαζί με τα βατόμουρα και το πράσινο τσάι, επάξια αποτελεί τον κόκκινο θησαυρό της διατροφής μας!

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, κάλιο, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Επίσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ

Το ρόδι περιέχει φαινολικές ουσίες με ισχυρη αντιοξειδωτική δράση. Οι πολυφαινόλες που περιέχει ελαττώνουν τις βιοχημικές διαδικασίες που ενεργοποιούνται με τις αλλεργίες. Η περιεκτικότητα του χυμού του ροδιού σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να είναι τρεις φορές υψηλότερη από τη περιεκτικότητα  του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αφού περιέχει βιταμίνη C, απαραίτητο συστατικό για την άμυνα του οργανισμού μικρών και μεγάλων, ειδικά σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων.

Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική) και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL).

Επίσης, ο χυμός του ροδιού προστατεύει τον προστάτη αδένα των ανδρών. Έρευνες έχουν δείξει πως ο χυμός ροδιού αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο και σε άνδρες και σε γυναίκες, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση, παράγοντες που ενισχύουν τη διάθεση για ερωτική επαφή.

Τέλος, τα συστατικά του ροδιού προσδίδουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Ένα φλιτζάνι από σπόρους ροδιού (174 γραμμάρια) περιέχει:

  • Ίνες: 7 γραμμάρια.
  • Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια.
  • Βιταμίνη C: 30% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης (ΣΗΔ)
  • Βιταμίνη Κ: 36% του ΣΗΔ
  • Φολικό οξύ: 16% του ΣΗΔ
  • Κάλιο: 12% του ΣΗΔ
Κορυφή σελίδας