ΤΡΩΩ ΠΑΓΑΚΙΑ, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ;
ΤΡΩΩ ΠΑΓΑΚΙΑ, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ;

Αρκετοί είναι αυτοί που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες καταναλώνουν παγάκια. Πόσοι από εσάς δεν έχετε δει έναν φίλο σας να πιάνει ένα παγάκι από τον καφέ ή το νερό του και να το βάζει στο στόμα του;

Αυτή η συνήθεια  μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας διατροφικής ανεπάρκειας. Ο πάγος  μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οδοντικά προβλήματα, όπως απώλεια σμάλτου και φθορά των δοντιών.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι τρώνε τον πάγο;

Αναιμία – ανεπάρκεια σιδήρου

Η καταναγκαστική κατανάλωση πάγου συνδέεται συχνά με έναν κοινό τύπο αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου.

Η αναιμία συμβαίνει όταν το αίμα δεν έχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Η δουλειά των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλους τους ιστούς του σώματός. Χωρίς αυτό το οξυγόνο, μπορεί να υπάρχει η αίσθηση της κόπωσης.

Τα άτομα με ανεπάρκεια σιδήρου δεν έχουν αρκετό σίδηρο στο αίμα τους. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την οικοδόμηση υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Χωρίς αυτό, τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να μεταφέρουν οξυγόνο όπως πρέπει.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο μάσημα πάγου προκαλεί μια επίδραση σε άτομα με έλλειψη σιδήρου που στέλνει περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο. Περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο σημαίνει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο. Επειδή ο εγκέφαλος χρησιμοποιείται για να στερηθεί το οξυγόνο, αυτή η αιχμή του οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εγρήγορση και σαφήνεια της σκέψης.

Οι ερευνητές ανέφεραν μια μικρή μελέτη στην οποία οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα τεστ πριν και μετά την κατανάλωση πάγου. Οι συμμετέχοντες με αναιμία βελτιώθηκαν σημαντικά μετά την κατανάλωση πάγου. Οι συμμετέχοντες χωρίς αναιμία δεν επηρεάστηκαν.

Εάν έχετε λαχτάρα και καταναλώνετε πάγο για περισσότερο από ένα μήνα, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Αν είστε έγκυος, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος. Οι ανεπάρκειες βιταμινών και ιχνοστοιχείων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Κορυφή σελίδας