Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής έχει αποδειχθεί ασφαλής και ευεργετική κυρίως σε άτομα που παρουσιάζουν ελλείψεις σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Παρόλα αυτά αν:
- ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες
- έχετε κάποια χρόνια νόσο
- βρίσκεστε σε κίνδυνο υποσιτισμού (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα)
τότε συστήνεται να επικοινωνήσετε με το θεράποντα ιατρό σας και το διαιτολόγο σας για να συζητήσετε την πιθανή χρήση τους.
Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα μέσω της διατροφής;
Δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό, τρόφιμο ή συμπλήρωμα ικανό να “ενισχύσει” τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να μην νοσήσετε από τον κορωνοϊό ή οποιοδήποτε άλλο παθογόνο ιό. Μέχρι σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Φορέας Ασφάλειας Τροφίμων έχει καταρρίψει όλους τους ισχυρισμούς τροφίμων ή συστατικών τροφίμων ως προστατευτικά ενάντια στις λοιμώξεις.
Σε υγιή άτομα, το ανοσοποιητικό δεν ενισχύεται από τη διατροφή, υπάρχουν όμως συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του. Επομένως όχι, αν φάμε περισσότερα πορτοκάλια δεν θα έχουμε καλύτερη ανοσία, ούτε οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο διαφημίζεται ως «ενισχυτικό» της άμυνας.
Καλό θα ήταν να υπάρχουν στη διατροφή φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, ψάρι και κρέας, δηλαδή τροφές οι οποίες μας παρέχουν βιταμίνες Ε, D, φλαβονοειδή, σίδηρο και ψευδάργυρο και φυσικά πρωτεΐνη. Η τελευταία είναι σημαντική για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας (πρέπει να λαμβάνουμε 0,8 -1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους).
Τέλος, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα μας. Επομένως βάζουμε στη διατροφή μας κεφίρ και γιαούρτι (προβιοτικά), και φρούτα, λαχανικά, όσπρια (πρεβιοτικά).