Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα Πρεβιοτικά και τα Προβιοτικά
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα Πρεβιοτικά και τα Προβιοτικά

Έχετε ακούσει πιθανώς τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά, αλλά ξέρετε τι είναι; Πολλές έρευνες για τα θρεπτικά συστατικά έχουν εντοπίσει συγκεκριμένα λειτουργικά συστατικά των τροφίμων που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία,  τα προβιοτικά και τα προβιοτικά είναι δύο τέτοιες ουσίες.

Τι είναι τα πρεβιοτικά και τι κάνουν;

Τα πρεβιοτικά είναι φυσικά, μη αφομοιώσιμα συστατικά τροφίμων που συνδέονται με την προώθηση της ανάπτυξης χρήσιμων βακτηρίων στο έντερο. Είναι διαθέσιμα ως συμπληρώματα διατροφής, αλλά μπορούμε να τα βρούμε και στη διατροφή μας.  Τα πρεβιοτικά μπορεί να βελτιώσουν την γαστρεντερική υγεία καθώς και να ενισχύσουν την απορρόφηση του ασβεστίου.

Πρεβιοτικά στη διατροφή

Τα πρεβιοτικά περιλαμβάνουν φρουκτοολιγοσακχαρίτες, όπως ινουλίνη και γαλακτοολιγοσακχαρίτες. Καλύτερα να μην επικεντρωθούμε σε αυτές τις μακρές λέξεις, και να συμπεριλάβουμε περισσότερα πρεβιοτικά στη διατροφή μας τρώγοντας τρόφιμα όπως: μπανάνες, κρεμμύδια, σκόρδο, πράσα, σπαράγγια, αγκινάρες, σόγια.

Τι είναι τα προβιοτικά και τι κάνουν;

Τα προβιοτικά είναι τα «καλά» βακτηρίδια – ή οι ζωντανές καλλιέργειες – ακριβώς όπως αυτές που απαντώνται φυσικά στο έντερο. Αυτές οι ενεργές καλλιέργειες συμβάλλουν στην αλλαγή ή επαναδημιουργία των εντερικών βακτηρίων για να εξισορροπήσουν την εντερική χλωρίδα. Αυτό το λειτουργικό συστατικό μπορεί να ενισχύσει την ανοσία και τη γενική υγεία.

Για παράδειγμα, τα προβιοτικά έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, καθώς επίσης και στην καλυτέρευση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους. Ορισμένα στελέχη αυτών των ζωντανών καλλιεργειών μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη και άλλα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Προβιοτικά στη διατροφή

Για να προσλαμβάνει ο οργανισμός μας  περισσότερα προβιοτικά, πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι παραδοσιακό, προϊόντα κεφίρ και ηλικιωμένα τυριά (π.χ  γκούντα, μοτσαρέλα, τσένταρ, κότατζ), τα οποία περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες (για παράδειγμα, bifidobacteria και lactobacilli). Επιπλέον,μπορούμε να βρούμε τα προβιοτοκά και σε ορισμένες μη γαλακτοκομικές τροφές όπως το ξινολάχανο, το αγγουράκι τουρσί, ψωμί με προζύμι, miso (με βάση τη σόγια), tempeh (προϊόν σόγιας) και καλλιεργημένα μη γαλακτοκομικά γιαούρτια.

 

 

Γιατί τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά είναι «δυναμικό δίδυμο;»

Τελικά, τα προβιοτικά ή οι «καλές» προαγωγείς βακτηρίων και τα προβιοτικά ή τα «καλά» βακτηρίδια συνεργάζονται συνεργικά. Με άλλα λόγια, τα πρεβιοτικά μαζί με τα προβιοτικά,  αποκαθιστούν και μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου.

 

Κορυφή σελίδας