Μαϊντανός για καλύτερη υγεία
Μαϊντανός για καλύτερη υγεία

Όλοι τον χρησιμοποιούμε στην κουζίνα, ελάχιστοι όμως γνωρίζουν πως είναι βότανο πλούσιο σε βιταμίνη C και Α καθώς και σε φυλλικό οξύ. Ο μαϊντανός μπορεί πολύ εύκολα να καλλιεργηθεί ακόμα και σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική φρέσκος ή αποξηραμένος.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο μαϊντανός έχει αντικαρκινικές ιδιότητες χάρη στα πολυακετυλένια και τις μονοτερπένες που περιέχει. Οι τελευταίες μάλιστα φαίνεται ότι βοηθούν και στη μείωση της χοληστερίνης. Παρόμοιες ιδιότητες διαθέτουν και τα φλαβονοειδή και οι κουμαρίνες. Μια άλλη χρησιμότητα του βοτάνου είναι οι διουρητικές του ιδιότητες λόγω της ποσότητας καλίου που περιέχει. Συνίσταται επίσης για την αντιμετώπιση των ασθενειών του ήπατος, ουρική αρθρίτιδα, κυτταρίτιδα καθώς αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό.

Ο μαϊντανός είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, μία από τις πιο σημαντικές του συμπλέγματος βιταμινών Β. Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ, όπως ο μαϊντανός, προλαμβάνετε τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωση ή διαβητική καρδιακή νόσο.

Έχει επίσης εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδείκνυται σε περίπτωση απουσίας της όρεξης, κατάθλιψης, ανορεξίας και γενικότερα σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

Πολλές οι θετικές επιδράσεις του εν λόγω βοτάνου στην υγεία, ωστόσο, χρειάζεται προσοχή με τις ποσότητες μαϊντανού που καταναλώνουμε. Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί συχνά ιλίγγους, ενώ μειώνει και τον αριθμό των καρδιακών παλμών. Χρειάζεται δε περισσότερη εγκράτεια στην κατανάλωση, από όσους αντιμετωπίζουν κυκλοφορικά προβλήματα ή νεφρικές δυσλειτουργίες.

Ο μαϊντανός περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Κ, που ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου στο σώμα και είναι βασικό συστατικό για την πήξη του αίματος. Χρειάζεται προσοχή σε όσους παίρνουν αντιπηκτικά, καλό είναι να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση τροφών που την περιέχουν σε μεγάλες δόσεις όπως ο μαϊντανός, το σπανάκι, το μπρόκολο και η λαχανίδα.


Κορυφή σελίδας