Αν νηστεύεις αυτή την περίοδο, προφανώς ακολουθείς μια χορτοφαγική διατροφή. Είναι αρκετά ωφέλιμη για την υγεία καθώς δεν περιλαμβάνει πολλά κορεσμένα λιπαρά και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Η νηστεία όμως χρειάζεται προσοχή διότι υπάρχει ο κίνδυνος της έλλειψης θρεπτικών συστατικών.
Προσπάθησε να εντάξεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο τις παρακάτω τροφές μειώνοντας τον κίνδυνο για έλλειψη θρεπτικών συστατικών.
- Ασβέστιο
Χρησιμοποίησε τα αμύγδαλα ως σνακ και προτίμησε σαλάτες με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι οι μπάμιες, ο χαλβάς, το γάλα σόγιας.
- Πρωτεΐνη
Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης είναι κατάλληλες για την περίοδο της νηστείας. Κατανάλωσε όσπρια, μανιτάρια και ξηρούς καρπούς.
Υπάρχει στα όσπρια, στα δημητριακά και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Επειδή δεν απορροφάται σε υψηλό επίπεδο, προσπάθησε να συνδυάζεις και βιταμίνη C, η οποία βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου. Σίδηρο σε υψηλές συγκεντρώσεις έχουν επίσης τα κρεμμύδια, και η σόγια.
- Β12
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Για να αποφύγουμε τυχόν ελλείψεις μπορούμε να επιλέξουμε ξηρούς καρπούς, χαλβά, ταχίνι και εμπλουτισμένα δημητριακά.
Μια επιλογή με ευεργετική δράση και μεγάλη διατροφική αξία αποτελεί το ταχίνι.