Τσάι : τα οφέλη της κατανάλωσης του
Τσάι : τα οφέλη της κατανάλωσης του

Αδιαμφισβήτητα η συχνή κατανάλωση του τσαγιού έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία (από τη μείωση του καρκίνου και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων μέχρι και την ενίσχυση της απώλειας βάρους).

Υγεία της Καρδιάς

Σύμφωνα με μελέτες που εξέτασαν τη σχέση του μαύρου τσαγιού και την υγεία της καρδιάς ανέφεραν μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής, ενώ η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίστηκε με χαμηλότερη ολική χοληστερόλη, LDL και των τριγλυκεριδίων, καθώς και με υψηλότερα επίπεδα HDL (η «καλή» χοληστερόλη).

Πρόληψη του καρκίνου

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι  πολυφαινόλες – ιδιαίτερα οι κατεχίνες – στο τσάι μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Ωστόσο, μελέτες που σχετίζονται με το μαύρο τσάι και διάφορα είδη καρκίνων είναι εξαιρετικά περιορισμένες ή αντικρουόμενες.

Απώλεια βάρους

Τα στοιχεία που υποστηρίζουν πως το τσάι βοηθάει στην απώλεια βάρους βασίζονται κυρίως σε μελέτες που χρησιμοποιούνται εκχυλίσματα τσαγιού. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι άμεσα εφαρμόσιμα σε ένα φλιτζάνι τσάι που καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες. Δεν πρέπει ωστόσο να συγχέουμε το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού με τα ροφήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το συσκευασμένο τσάι περιέχει στην πλειονότητα των περιπτώσεων μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Το εκχύλισμα το λαμβάνουμε από το κανονικό τσάι (αποξηραμένο ή σε φακελάκι) όταν το προσθέσουμε σε ζεστό νερό.

Καφεΐνη

Η περιεκτικότητα καφεΐνης στο τσάι ποικίλλει ανάλογα με το είδος του τσαγιού που χρησιμοποιείται και τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζεται. Σε 100 γραμμάρια τσαγιού περιέχονται 11 mg καφεΐνης περίπου. Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι η καφεΐνη μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο.  Άτομα που υποβλήθηκαν σε τεστ μετά από τη λήψη ποσότητας καφεΐνης που κυμαινόταν από 220 έως 270 mg, έδειξαν βελτίωση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών τους.

Κρύο και ζεστό το τσάι μπορείς να το απολαύσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Δοκίμασε τα διάφορα είδη που υπάρχουν και βρες αυτό που σου αρέσει.

Κορυφή σελίδας