Για να τα κάνεις…σαλάτα!
Για να τα κάνεις…σαλάτα!

Για μια ισορροπημένη διατροφή αναπόσπαστο κομμάτι είναι τα λαχανικά καθώς περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, ενώ δρουν και προστατευτικά ενάντια σε αρκετές ασθένειες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δε συνοδεύουν το γεύμα τους με σαλάτα, είτε επειδή δεν έχουν χρόνο να την προετοιμάσουν, είτε επειδή δεν έχουν διάθεση ή ακόμα επειδή δεν τους αρέσει. Ειδικά οι εργαζόμενοι που συνηθίζουν να παίρνουν το γεύμα τους στο χώρο εργασίας, σπάνια επιλέγουν μια ενισχυμένη σαλάτα για μεσημεριανό. Μια πράσινη σαλάτα είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να πάρεις αρκετά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες χωρίς πολλές θερμίδες. Ένα μεγάλο μπολ με πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορεί να είναι μια αστρική πηγή βιταμινών Α, C, K και φυλλικού οξέος, μεταξύ άλλων βασικών θρεπτικών ουσιών.

Δυστυχώς δεν είναι όλα τα φυλλώδη λαχανικά εξίσου πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα το iceberg κατατάσσεται στη χαμηλότερη θέση. Το kale απο την άλλη έχει αρκετή περιεκτικότητα σε Βιταμίνη Κ, Α, C. Ένα φλιτζάνι μαρούλι είναι μια νόστιμη εναλλακτική λύση, με μια τεράστια δόση βιταμίνης Α και ποικιλία άλλων θρεπτικών ουσιών. Η ρόκα είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, τα οποία μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων.

Έρευνες δείχνουν ότι τα πιο σκουρόχρωμα φύλλα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά από τα τυπικά ανοιχτόχρωμα. Τα πιο σκούρα φύλλα είναι σε θέση να απορροφήσουν περισσότερο φως και  να συνθέσουν περισσότερες βιταμίνες.

Απέφυγε να προσθέσεις σως με πολλά λιπαρά και προτίμησε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το λεμόνι ή το ξίδι. Για έξτρα θρεπτική αξία πρόσθεσε καρύδια, σταφίδες, λιναρόσπορο ή τριμμένο τυρί της αρεσκείας σου.

Tips: Γέμισε μια λεκάνη με νερό και πρόσθεσε μυλόξιδο (σε 1λίτρο νερό 1κουταλιά της σούπας). Τοποθέτησε τα φύλλα για 5 λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυνε με νερό. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνονται τα φυτοφάρμακα και άλλες βλαβερές ουσίες από τα φύλλα.

Κορυφή σελίδας