Οι σούπες είναι ένα χειμωνιάτικο φαγητό που προσφέρουν περισσότερη ενυδάτωση στον οργανισμό, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα φαγητά. Η κολοκυθόσουπα είναι ένα φαγητό που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Ιδανική επιλογή και για όσους νηστεύουν
Η διατροφική αξία της γλυκοκολοκύθας είναι ανεκτίμητη. Περιέχει:
- Βιταμίνη Α, για ενίσχυση της όρασης
- Κάλιο, για έλεγχο αυξημένης αρτηριακής πίεσης
- Αντιοξειδωτικά, για αποφυγή καρδιαγγειακών νόσων
- 13kcal ανά 100γρ
Προσθέτοντας και άλλα λαχανικά στην συνταγή αυξάνουμε κι άλλο τη διατροφική αξία.
Υλικά για 4 μερίδες
- 800γρ κολοκύθα κομμένη σε κύβους
- 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- 2 καρότα σε κύβους
- 1 πράσο σε ροδέλες
- 1 πατάτα μέτρια σε κύβους
- 1 πιπεριά κομμένη
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 σκόρδο
- αλάτι πιπέρι
- 1/2 φλ λευκό κρασί
- κύμινο ή ginger (ανάλογα τις προτιμήσεις σας)
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και την πιπεριά. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός από την κολοκύθα. Αφού περάσουν 2 λεπτά προσθέτουμε και την γλυκοκολοκύθα. Τα σβήνουμε με το κρασί ύστερα από 3 λεπτά. Όταν εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν όλα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο ή ginger.
Λίγο πριν τα σβήσουμε εντελώς προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Αφού περιμένουμε να κρυώσει λίγο την περνάμε από το μπλέντερ ή το μπίμερ έως ότου ομοιογενοποιηθούν όλα τα υλικά και η υφή της γίνει βελουτέ.