Τροφή…για σκέψη
Τροφή…για σκέψη

Προτού συνεχίσετε την ανάγνωση, πάρτε μία στιγμή και ανακαλέστε τα συναισθήματα  που σας προκάλεσε ο τίτλος του άρθρου.  Άραγε αν  διαβάζατε τη λέξη «δίαιτα» θα αισθανόσασταν το ίδιο;  Μία λέξη μπορεί να ανασύρει σκέψεις, να γεννήσει συναισθήματα, αντιδράσεις στο σώμα μας και τη δύναμη αυτή την αντλεί από το νόημα που εμείς της δίνουμε. Tι είδους σχέση όμως, μπορεί να έχουν τα παραπάνω με μια ισορροπημένη διατροφή;

Ας ξετυλίξουμε τα πράγματα από την αρχή. Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και για όσα μας περιβάλλουν, δημιουργείται από τα βιώματα μας, από τον τρόπο σκέψης,  από  τα συναισθήματα  μας και τον τρόπο που τα επικοινωνούμε στο περιβάλλον μας. Πολλές φορές η ζωή μας φέρνει αντιμέτωπους με διαρκείς αλλαγές, με τα πάνω και τα κάτω της, εμείς καλούμαστε διαρκώς να προσαρμοζόμαστε και ταυτόχρονα, να μένουμε «ο εαυτός μας». Ο Εαυτός που συνθέτεται από τον ψυχισμό και το σώμα μας. Σκεφτείτε έναν κύκλο χωρίς αρχή και τέλος, όπου το σώμα, τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας περπατούν χέρι- χέρι, στην πορεία της ζωής μας.

Ίσως να μην προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη τελικά, όταν η συναισθηματική ανάγκη να καταναλώσουμε ποσότητες φαγητού για να νιώσουμε ανακούφιση και ευχαρίστηση σε περιόδους στρες, βάζει τρικλοποδιά σε μία απόφαση αυστηρής δίαιτας. Μοιάζει κάπως ειρωνικό όταν η λογική μας συγκρούεται με τα συναισθήματά μας σε ένα κοινό πεδίο μάχης.. το σώμα μας. Κι όμως, είναι απολύτως φυσιολογικό!

Φανταστείτε λοιπόν, ένα σενάριο: έχετε χρόνιο πρόβλημα με ημικρανίες. Αποφεύγετε τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και αποφασίζετε να δοκιμάσετε μία δίαιτα για να προλάβετε την εκδήλωση ημικρανίας. Ακολουθείτε πιστά τη δίαιτα έως ότου … αρχίσει ο φριχτός πόνος της ημικρανίας. Το πιθανότερο είναι, να ξεχάσετε τη δίαιτα και να στραφείτε ενστικτωδώς στη γρήγορη ανακούφιση που προσφέρει ένα φαρμακευτικό σκεύασμα. Ίσως σε δεύτερο χρόνο να την ακολουθήσετε ξανά.

Τι είναι αυτό που αλλάζει τη ροή μιας λογικής απόφασης; Είναι ο σωματικός και ο ψυχικός πόνος, το  στρες που βιώνει ο οργανισμός μας και η αγωνία μας για ανακούφιση. Ενστικτώδεις αντιδράσεις ενός οργανισμού που πρέπει να αντεπεξέλθει σε ό,τι απορυθμίζει τη φυσιολογική του ηρεμία.

Το σώμα μας είναι το «μέρος» όπου αποθηκεύουμε τις εμπειρίες μας, μπορεί να είναι σύμμαχος και εχθρός, ο καθρέφτης των προσδοκιών και των απογοητεύσεων μας. Ζούμε σε αυτό και μέσα από αυτό. Το σώμα μας, είμαστε εμείς.  Οι επιστήμες  της ψυχολογίας  και της διατροφής κατανοούν την άμεση σύνδεση διατροφής και ψυχολογίας. Οι σύγχρονες παρεμβάσεις στην προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του σώματος και συναφών διατροφικών δυσκολιών, προτείνουν μία ολιστική  προσέγγιση (holistic approach), όπου η υγεία, η ομορφιά και η ευεξία αγκαλιάζουν όλες τις πτυχές του εαυτού μας και των συνθηκών που ζούμε.

Η ισορροπημένη διατροφή, η ψυχική υγεία και η σωματική άσκηση συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο τρίπτυχο ευεξίας και αισθήματος προσωπικής πληρότητας. Δεν πρέπει να αγνοούμε τα μηνύματα που στέλνει το σώμα μας.Πρέπει να αγκαλιάσουμε τις ιδιαιτερότητές του μαζί με τα συναισθήματα, τις σκέψεις και όλα όσα συνθέτουν τη μοναδική προσωπικότητα του καθενός. Οι ανάγκες μας, τα σημάδια των εμπειριών μας, οι ιδιαιτερότητες μας είναι τα συστατικά που θα μας δίνουν τη δύναμη και τη θέληση για αλλαγή. Στο τέλος της ανάγνωσης, πάρτε ακόμη μια βαθιά ανάσα… Τι αισθάνεται το σώμα σας αυτή τη στιγμή;

 

Σοφία Θεοδώρου

Ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

 

Κορυφή σελίδας