Πώς να απαλλαγείς από την κατακράτηση
Πώς να απαλλαγείς από την κατακράτηση

Η κατακράτηση ύδατος συμβαίνει όταν συγκεντρωθούν υπερβολικά υγρά μέσα στο σώμα. Είναι επίσης γνωστή ως κατακράτηση υγρών ή οίδημα.

Η κατακράτηση νερού συμβαίνει στο κυκλοφορικό σύστημα ή στους ιστούς και τις κοιλότητες. Μπορεί να προκαλέσει οίδημα στα χέρια, τα πόδια, τους αστραγάλους. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει, πολλοί από τους οποίους δεν είναι σοβαροί.

Ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν κατακράτηση νερού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν από την έμμηνο ρύση. Άτομα που είναι σωματικά ανενεργά, όπως όταν βρίσκονται σε κρεβάτι ή κάθονται λόγω δουλειάς, μπορούν επίσης να επηρεαστούν.

Ωστόσο, η κατακράτηση νερού μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα σοβαρής ιατρικής κατάστασης όπως η νεφρική νόσο ή η καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν έχετε ξαφνική ή σοβαρή κατακράτηση νερού, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Σε περιπτώσεις όπου το πρήξιμο είναι ήπιο και δεν υπάρχει υποκείμενη κατάσταση υγείας, μπορεί να είσαι σε θέση να μειώσεις την κατακράτηση νερού με εύκολο τρόπο.

Συμπτώματα κατακράτησης νερού

Τα συμπτώματα της κατακράτησης νερού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • φούσκωμα, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή
  • πρησμένα πόδια, δάχτυλα χεριών και αστραγάλους
  • πρήξιμο της κοιλίας, του προσώπου και των γοφών
  • δύσκαμπτες αρθρώσεις
  • διακυμάνσεις βάρους
  • εσοχές στο δέρμα (όψη φλοιού πορτοκαλιού)

Εύκολοι τρόποι για να μειωθεί η κατακράτηση νερού.

1.Τρώτε λιγότερο αλάτι

Το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλωριούχο άλας. Το νάτριο συνδέεται με το νερό στο σώμα και βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών τόσο εντός όσο και εκτός των κυττάρων.

Εάν τρώτε συχνά γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, όπως πολλές επεξεργασμένες τροφές, το σώμα σας μπορεί να συγκρατεί νερό. Αυτά τα τρόφιμα είναι στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη διαιτητική πηγή νατρίου.

Οι πιο συνηθισμένες συμβουλές για τη μείωση της κατακράτησης νερού είναι η μείωση της πρόσληψης νατρίου. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η αυξημένη πρόσληψη νατρίου οδηγεί σε αυξημένη κατακράτηση υγρών στο σώμα .

2.Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου σας

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύ σημαντικό μεταλλικό στοιχείο. Στην πραγματικότητα, συμμετέχει σε περισσότερες από 300 ενζυματικές αντιδράσεις που διατηρούν τη λειτουργία του σώματος. Επιπλέον, η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι 200 ​​mg μαγνησίου ανά ημέρα μειώνουν την κατακράτηση νερού σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.

Καλές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν καρύδια, δημητριακά ολικής αλέσεως, μαύρη σοκολάτα και φυλλώδη, πράσινα λαχανικά. Διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα.

3. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Β6

Η βιταμίνη Β6 είναι μια ομάδα αρκετών σχετικών βιταμινών. Είναι σημαντικές για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και εξυπηρετούν επίσης πολλές άλλες λειτουργίες στο σώμα.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη B6 είναι οι μπανάνες, πατάτες, καρύδια και κρέας.

4. Τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που εξυπηρετεί πολλές σημαντικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, βοηθάει στην αποστολή των ηλεκτρικών σημάτων που κρατούν το σώμα σε λειτουργία. Μπορεί επίσης να ωφεληθεί η υγεία της καρδιάς.

Το κάλιο φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση της κατακράτησης νερού με δύο τρόπους, μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου και αυξάνοντας την παραγωγή ούρων.

Οι μπανάνες, τα αβοκάντο και οι ντομάτες είναι παραδείγματα τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

5. Δοκιμάστε τη λήψη βοτάνων όπως της Πικραλίδας και της Λουΐζας

Η Πικραλίδα και η Λουΐζα είναι βότανα που έχουν χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ως φυσικό διουρητικό στη λαϊκή ιατρική.

Σε μία μελέτη, 17 εθελοντές έλαβαν τρεις δόσεις εκχυλίσματος φύλλων από πικραλίδα σε διάστημα 24 ωρών. Παρακολούθησαν την πρόσληψη και την έξοδο υγρών τους κατά τις επόμενες ημέρες και ανέφεραν σημαντική αύξηση της ποσότητας των παραγόμενων ούρων.

Αν και αυτή ήταν μια μικρή μελέτη χωρίς ομάδα ελέγχου, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το εκχύλισμα πικραλίδας μπορεί να είναι αποτελεσματικό διουρητικό.

6. Αποφύγετε τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες

Η κατανάλωση ραφιναρισμένων υδατανθράκων οδηγεί σε ταχείες αιχμές του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης αναγκάζουν το σώμα να διατηρεί περισσότερο νάτριο αυξάνοντας την επανα-απορρόφηση του νατρίου στα νεφρά. Αυτό οδηγεί σε περισσότερη ποσότητα υγρού μέσα στο σώμα.

Παραδείγματα επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι τα γλυκίσματα από το λευκό αλεύρι.

7. Κρατήστε τα πόδια σας ανυψωμένα

Ανυψώνοντας τα πόδια σας μπορεί να σας βοηθήσει να μετακινήσετε το νερό προς τα επάνω και μακριά από τα κάτω άκρα σας.Όταν ξαπλώνεται διατηρήστε αυτή τη στάση για 20 λεπτά, τοποθετώντας ένα μαξιλάρι κάτω από τους αστραγάλους σας.

8. Αλκοόλ με μέτρο

Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες επιδρά στην αύξηση της κατακράτησης υγρών στο σώμα.

 

Tips: Μην ξεχνάς πως η καθημερινή πρόσληψη νερού είναι σημαντική για την υγεία σου
Κορυφή σελίδας