Μακριά από διατροφικές μανίες
Μακριά από διατροφικές μανίες

Με την έντονη έμφαση της κοινωνία μας στο βάρος, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα διατροφικής μανίας και ψεύτικων προϊόντων απώλειας βάρους. Αντικρουόμενες απόψεις, μαρτυρίες και η διαφημιστική εκστρατεία από τους αποκαλούμενους «ειδικούς» μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ακόμη και στους πιο ενημερωμένους καταναλωτές. Η αλήθεια είναι απλή: Αν μια δίαιτα ή ένα προϊόν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι.

Δεν υπάρχουν τρόφιμα ή χάπια που μαγικά εξαφανίζουν το λίπος. Καμία σούπερ τροφή δε θα τροποποιήσει το γενετικό σου κώδικα. Δεν υπάρχουν προϊόντα που θα λιώσουν ως εκ θαύματος το λίπος, ενώ παρακολουθείς τηλεόραση ή την ώρα που κοιμάσαι. Κάποια συστατικά σε συμπληρώματα και φυτικά προϊόντα μπορεί να είναι επικίνδυνα, ακόμα και θανατηφόρα για κάποιους ανθρώπους. Απέφυγε οποιαδήποτε χάπι ή προϊόν που υπόσχονται τα ακόλουθα:

Ταχεία απώλεια βάρους

Όταν η απώλεια βάρους γίνεται σταθερά είναι πιο πιθανό να διαρκέσει το αποτέλεσμα παρά όταν υπάρχουν δραματικές αλλαγές βάρους. Για την απώλεια βάρους πρέπει να υπάρχουν εφικτοί και υγιείς στόχοι. Όχι περισσότερο από ½ κιλό έως 1 κιλό την εβδομάδα. Αν χάσεις βάρος γρήγορα, θα χάσεις μυϊκή μάζα και νερό και όχι λίπος. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επανακτήσεις τα κιλά που έχασες πολύ σύντομα.

Ποσότητες και Περιορισμοί

Απαλλάξου από τις δίαιτες που επιτρέπουν απεριόριστες ποσότητες οποιουδήποτε τροφίμου, όπως γκρέιπφρουτ και λαχανόσουπα. Είναι βαρετό να καταναλώνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Απέφυγε οποιαδήποτε διατροφή που αποκλείει ή περιορίζει αυστηρά ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως οι υδατάνθρακες.

Ειδικοί συνδυασμοί τροφίμων

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο συνδυασμός συγκεκριμένων τροφίμων ή η κατανάλωση τροφίμων σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας θα σε βοηθήσει στην ταχύτερη απώλεια βάρους. Τρώγοντας τους «λάθος» συνδυασμούς τροφίμων δεν  μετατρέπονται σε λίπος αμέσως ή δεν παράγουν τοξίνες στο έντερο, όπως ισχυρίζονται κάποιοι.

Άκαμπτο Μενού

Η ζωή είναι ήδη αρκετά περίπλοκη. Περιορίζοντας τις επιλογές τροφίμων ή ακολουθώντας περιοριστικά μενού μπορεί να την κάνεις πιο δυσάρεστη. Με κάθε νέα δίαιτα, ρώτα πάντα τον εαυτό σου: «Μπορώ να φάω με τον τρόπο αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μου;» Εάν η απάντηση δεν είναι ναι, η συγκεκριμένη διατροφή δεν είναι για εσένα.

Όχι στην άσκηση

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την καλή υγεία και την υγιή διατήρηση του βάρους. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να βρεις φυσικές δραστηριότητες που μπορείς να πραγματοποιήσεις με ευχαρίστηση και στη συνέχεια να βάλεις ως στόχο να τις πραγματοποιείς για 30 έως 60 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Αν θέλεις να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος, την αύξηση της μυϊκής σου μάζας και το χάσιμο λίπους, ο καλύτερος δρόμος είναι ο δια βίου συνδυασμός να τρώς πιο έξυπνα και να κινείσαι περισσότερο. Για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα προσαρμοσμένο στον τρόπο ζωής και στις διατροφικές σου προτιμήσεις, συμβουλέψου έναν διαιτολόγο. Μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις ένα ρεαλιστικό, ευέλικτο στυλ διατροφής που θα σε κάνει να αισθάνεσαι και να είσαι ο εαυτός σου.

Κορυφή σελίδας