7 Κοινά λάθη στην ασφάλεια τροφίμων
7 Κοινά λάθη στην ασφάλεια τροφίμων

Η σωστή ασφάλεια των τροφίμων δεν είναι μόνο το ληγμένο γάλα ή γιαούρτι που θα πετάξεις ή το καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών. Παρακάτω θα δούμε 7 κοινά λάθη στην ασφάλεια των τροφίμων που ίσως δε γνώριζες μέχρι τώρα.

  1. Ποτέ μην δοκιμάζεις το φαγητό για να ελέγξεις αν έχει χαλάσει. Δεν μπορείς να δεις ή ακόμα και να μυρίσεις τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση και δοκιμάζοντας μόνο ένα μικροσκοπικό κομμάτι του μολυσμένου τροφίμου μπορεί να προκαλέσεις δηλητηρίαση. Πέταξε όσα τρόφιμα έχουν λήξει πριν επεκταθούν τα βακτήρια.
  2.  Ποτέ μην αφήνεις ωμό κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά να έρθουν σε επαφή με μαγειρεμένο κρέας ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Παθογόνοι μικροοργανισμοί από το ωμό κρέας μπορεί εύκολα να εξαπλωθούν και σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Πάντα να χρησιμοποιείς ξεχωριστές σανίδες κοπής και σκεύη για να τοποθετήσεις το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά.
  3. Ποτέ μην αφήνεις να ξεπαγώσουν τα τρόφιμα στον πάγκο της κουζίνας. Πολλά επιβλαβές παθογόνα μικρόβια πολλαπλασιάζονται γρήγορα όταν τα τρόφιμα βρίσκονται εκτός ψυγείου. Φρόντισε να αποψύχεις πάντοτε τα τρόφιμα στο ψυγείο.
  4. Μην αφήνεις τα τρόφιμα εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες αν έξω έχει πάνω από 20 C. Πολλά βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα όταν πρόκειται για ευπαθή τρόφιμα. Μην τοποθετείς στο ψυγείο ζεστό φαγητό διότι παθογόνοι μικροοργανισμοί θα αναπτυχθούν αμέσως.
  5. Ποτέ μην καταναλώνεις ωμά αυγά διότι ενδέχεται να περιέχουν σαλμονέλα ή άλλα επιβλαβή βακτήρια. Τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται καλά πριν καταναλωθούν.
  6. Εάν τα ωμά τρόφιμα έρθουν σε επαφή με γυμνά χέρια υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς των μικροβίων. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να  γίνεται με σαπούνι και ζεστό νερό και να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  7. Κατά κάποιο ειρωνικό τρόπο, τα σφουγγάρια  είναι από τα πιο βρώμικα εργαλεία στην κουζίνα. Υπάρχει κίνδυνος να κρατήσουν επιβλαβείς μικρόβια και να προκαλέσουν σοβαρό κίνδυνο στην υγεία. Το σφουγγάρι των πιάτων πρέπει να πλένεται καλά μετά από κάθε χρήση και κάθε εβδομάδα να γίνεται αντικατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος έκθεσης σε μικρόβια.
Κορυφή σελίδας