Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γυναίκα περνάει από πολλές φυσικές και ψυχολογικές αλλαγές προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τους φόβους της. Όταν ολοκληρωθεί το ταξίδι της κύησης ξεκινάει το άγχος για να χαθούν τα κιλά της εγκυμοσύνης.
Τα κοινωνικά πρότυπα που θέλουν το γυναικείο φύλο να είναι αδύνατο, ο φόβος μήπως δεν είναι ελκυστικές στον σύζυγό τους, η παρόρμηση να ακολουθούν όλες τις επιταγές της μόδας και πολλές ακόμα υπάρχουσες ανασφάλειες προκύπτουν πολύ πριν συλλάβει ή μάθει μια γυναίκα ότι είναι έγκυος. Οπότε το στρες που δημιουργείται διαρκεί πάνω από 9 μήνες.
Είναι φυσιολογικό και υγιές αν το βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξηθεί μεταξύ 12-16 κιλών. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο βάρος του μωρού αλλά και στο αμνιακό υγρό, στον πλακούντα, στα αυξημένα επίπεδα ορμονών, αίματος κλπ. Παρόλο που οι ανησυχίες σχετικά με την απώλεια βάρους είναι γνήσιες, το άγχος μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη μητέρα αλλά και την υγεία του μωρού, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εγκυμοσύνη.
Από την έναρξη της εγκυμοσύνης και ένα χρόνο μετά, υπάρχουν πολλές ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σώμα και η απώλεια βάρους είναι μια δύσκολη διαδικασία εκείνη την εποχή, επειδή οι ορμόνες δεν το επιτρέπουν. Σε μια προσπάθεια να ξεφορτωθούν το βάρος της εγκυμοσύνης το συντομότερο δυνατό, οι μητέρες κάνουν ακραίες δίαιτες απώλειας βάρους αλλά το αποτέλεσμα είναι μόνο προσωρινό και μπορεί να επηρεάσει εκτός από την υγεία τους και την υγεία του νεογέννητου.
Είναι απαραίτητο για μια μητέρα κατά την περίοδο της γαλουχίας (η οποία είναι περίπου 2-6 μήνες) να τρώει περισσότερα και θρεπτικά τρόφιμα, επειδή η παραγωγή καλής ποιότητας και ποσότητας γάλακτος απαιτεί πολλή ενέργεια. Η έλλειψη θηλασμού θέτει το παιδί σε κίνδυνο ανάπτυξης νοσημάτων, όπως η εμφάνιση αλλεργιών, παιδικής παχυσαρκίας και νεανικού διαβήτη. Επομένως, είναι καλύτερα να διατηρήσετε το στόχο απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Για όλα τα άλλα υπάρχει χρόνος, αλλά η περίοδος γαλακτοπαραγωγής είναι ο χρόνος που δεν επιστρέφει ποτέ. Μετά την περίοδο της γαλουχίας, η μητέρα μπορεί να αρχίσει σταδιακά να εστιάζει στην απώλεια του επιπλέον βάρους, αλλά με υγιή και εφικτό τρόπο, διότι κάτι δραστικό και βίαιο δίνει μόνο προσωρινά αποτελέσματα.
Πως να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά με υγιεινό τρόπο
1. Δώσε χρόνο στον οργανισμό σου: Εάν θέλεις να χάσεις τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης σωστά, δεν πρέπει να βιαστείς. Χρειάστηκαν 9 μήνες για να αλλάξει το σώμα σου, οπότε δώστου τουλάχιστον 6 μήνες για να ανακάμψει.Με τον σωστό τρόπο ζωής και τη σωστή διατροφή, η απώλεια βάρους δεν θα είναι ποτέ ανησυχητική. Το σώμα μιας γυναίκας έχει σχεδιαστεί τέλεια για να αποβάλει το υπερβολικό βάρος της εγκυμοσύνης φυσικά. Όσο περισσότερο πιέζουμε και επιδιώκουμε αυτή τη φυσική διαδικασία, τόσο πιο φευγαλέα γίνεται.
2. Εστίαση στην ενυδάτωση: Με επαρκή πρόσληψη νερού και κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επιτυγχάνεται η σωστή ενυδάτωση. Τα ανθυγιεινά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν την κατακράτηση και πρέπει να αποφεύγονται.
3. Φυσική δραστηριότητα: Κάνε την αρχή με λίγο περπάτημα επειδή οι μύες πρέπει να ξυπνήσουν μετά από ένα μεγάλο διάστημα που παρέμειναν αδρανείς. Πρέπει να αυξάνεται σταδιακά η ένταση της άσκησης κάθε εβδομάδα που περνάει. Ασκήσεις για την πλάτη θα σε βοηθήσουν διότι αυτοί οι μύες καταπονούνται περισσότερο στη διάρκεια της κύησης. Ακόμα και μια βόλτα 30 λεπτών καθημερινά θα βοηθήσει το σώμα να επανέλθει.
4. Κατάθλιψη μετά τον τοκετό: Αυτό οφείλεται κυρίως στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν. Η ισορροπημένη διατροφή βοηθάει στη αποφυγή της επιλόχειας κατάθλιψης. Εάν η κατάθλιψη είναι σοβαρή ζητήστε επαγγελματική βοήθεια.
5. Ύπνος : Είναι δύσκολο να καλυφθεί το 8 ωρο ύπνου, αλλά μια νέα μητέρα πρέπει κάθε φορά που βρίσκει ευκαιρία να κάνει ποιοτικό ύπνο και ας είναι λιγότερες οι ώρες. Μια μητέρα στερημένη από ύπνο είναι πιθανό να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω μιας ανισορροπίας στις ορμόνες πείνας και κορεσμού. Επίσης ο μεταβολισμός επιβραδύνεται με την έλλειψη ύπνου. Προσπάθησε να κοιμάσαι καλά για να χάσεις το βάρος της εγκυμοσύνης σωστά!