Ο ύπνος και το άγχος πάνε χέρι-χέρι. Εάν είσαι στρεσαρισμένος έχεις πρόβλημα στον ύπνο. Όσο λιγότερο κοιμάσαι, τόσο περισσότερο αυξάνεται το στρες.
Το άγχος είναι μια φυσική φυσική και διανοητική αντίδραση στις εμπειρίες της ζωής. Ο καθένας εκφράζει κατά καιρούς άγχος. Οτιδήποτε από τις καθημερινές ευθύνες όπως η εργασία και η οικογένεια, ο πόλεμος ή ο θάνατος ενός αγαπημένου μπορεί να προκαλέσει άγχος.
Αυτές τις μέρες η εμφάνιση του άγχους έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Και αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε αυτή την υπερβολικά ανταγωνιστική γενιά. Στην προσπάθειά μας να κερδίσουμε τα μέγιστα στην δουλειά, να είμαστε δημοφιλείς στην κοινωνία, χωρίς να εκφράζουμε το αληθινό μας συναίσθημα, είναι πολύ φυσιολογικό να κατακλύζεται καμιά φορά. Βασικά προσπαθούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα σε σύντομο χρονικό διάστημα, παραμερίζοντας έτσι την υγεία μας.
Τουλάχιστον 6 στους 10 ανθρώπους που συναντώ καθημερινά λένε ότι έχουν μέτρια έως υψηλά επίπεδα άγχους.Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αρνητικής επίδρασης στην ποιότητα του ύπνου. Πολλοί απο εσάς ξαπλώνετε στο κρεβάτι και αισθάνεστε ανήσυχοι, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο να χαλαρώσετε σωματικά και να χαλαρώσετε το μυαλό σας αρκετά για να κοιμηθείτε.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιο άγχος μέρα με τη μέρα κοιμούνται λιγότερο, έχουν χειρότερη ποιότητα ύπνου και δυσκολεύονται να λειτουργήσουν καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
5 τρόποι με τους οποίους το άγχος επηρεάζει τον ύπνο και κατ’ επέκταση την υγεία
1. Λιγότερες ώρες ύπνου
Οι υγιείς ενήλικες χρειάζονται περίπου 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Τα παιδιά και οι έφηβοι ακόμα περισσότερο. Όταν κοιμόμαστε, εκτός από την παροχή στον οργανισμό της απαραίτητης ξεκούρασης, υπάρχουν πολλές αποκαταστατικές διαδικασίες που συμβαίνουν στο σώμα, όπως η αποκατάσταση των μυών, η ενοποίηση της μνήμης και η απελευθέρωση των ορμονών που ρυθμίζουν την ανάπτυξη και την όρεξη. Αυτές οι διαδικασίες παραμένουν ατελείς όταν κοιμόμαστε λιγότερο.
2. Κακή ποιότητα ύπνου
Ο ύπνος έχει διάφορους κύκλους και οι περισσότερες αποκαταστατικές διεργασίες λαμβάνουν χώρα όταν βρισκόμαστε σε βαθύ ύπνο. Όταν είμαστε αγχωμένοι, εκτός από το να καθυστερούμε μέχρι να μας πάρει ο ύπνος, η ποιότητα του ύπνου δεν είναι καλή. Ο οργανισμός έχει την αίσθηση ότι » δεν έχουμε κοιμηθεί σωστά » ακόμη και όταν υπάρχουν επαρκείς ώρες.
Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας μεταβαίνει από το ενεργό σύμπλεγμα του νευρικού του συστήματος στο πιο ήρεμο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Ωστόσο, αυτό διακόπτεται με το άγχος. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες υπερβολικά, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα δεν κλείνει και ο εγκέφαλός σας παραμένει υπερκινητικός.
3. Αυξάνει τον κίνδυνο των διαταραχών του ύπνου
Το άγχος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο ή να κάνει τα υπάρχοντα προβλήματα χειρότερα. Εκείνοι που βιώνουν συνεχιζόμενο άγχος είναι πιο ευάλωτοι στην αϋπνία και κάθε πρόσθετο άγχος αυξάνει τον κίνδυνο για τη διαταραχή κατά 19%.
Άλλες συνηθισμένες διαταραχές ύπνου περιλαμβάνουν την άπνοια ύπνου (έντονο ροχαλητό που προκαλείται από έναν αποφραγμένο αεραγωγό), την υπνοβασία και την ναρκοληψία. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και ο βρουξισμός (σφίξιμο των δοντιών κατά τον ύπνο) είναι καταστάσεις που μπορούν επίσης να συμβάλουν στις διαταραχές του ύπνου. Όλα τα παραπάνω μπορούν να ενεργοποιηθούν από παράγοντες άγχους.
4. Ενας φαύλος κύκλος
Αγχώνεσαι, οπότε δεν μπορείς να κοιμηθείς. Αν δεν κοιμάσαι αρκετά το βράδυ, το σώμα σου αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου που συνδέονται με τον βαθύ ύπνο είναι οι ίδιες που λένε στο σώμα να σταματήσει την παραγωγή ορμονών του στρες. Ως αποτέλεσμα, όταν δεν κοιμάσαι καλά, το σώμα σου συνεχίζει να αντλεί εκείνες τις ορμόνες. Την επόμενη μέρα, υπάρχει περισσότερο άγχος, την επόμενη νύχτα θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να κοιμηθείς και ούτω καθεξής.
Προβλήματα στην υγεία
Ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί κόπωση. Η αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε κακή απόδοση στην εργασία ή στο σχολείο, αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού, κατάθλιψη και άλλα προβλήματα υγείας.
Όταν υπάρχει έντονο άγχος, το μυαλό τρέχει με σκέψεις αντί να ξεκουράζεται τη νύχτα, εμποδίζοντας τις σημαντικές λειτουργίες να γίνουν. Όταν δεν έχουμε επαρκή ύπνο, το ανοσοποιητικό μας σύστημα παραπαίει.
Εκτός από τις ανησυχίες και τις διαταραχές της διάθεσης, όσοι πάσχουν από διαταραχές ύπνου κινδυνεύουν με καρδιακές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια, ακανόνιστος καρδιακός παλμός, καρδιακή προσβολή, υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και παχυσαρκία, γαστρεντερικά προβλήματα.
Λιγότερο άγχος, καλύτερος ύπνος
Για να μειώσεις το άγχος :
- Διαλογίσου και ανέπνευσε βαθιά – εστίαση στην αναπνοή – εισπνοή και εκπνοή αργά και βαθιά – και σκέψου ένα γαλήνιο περιβάλλον όπως μια έρημη παραλία ή καταπράσινους λόφου.
- Γυμνάσου – Η τακτική άσκηση είναι καλή για τη σωματική και ψυχική υγεία. Παρέχει μια διέξοδο και απελευθερώνει ενδορφίνες που ενισχύουν τη διάθεση. Η γιόγκα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση του άγχους και του στρες.
- Άκου μουσική – Η απαλή και ήρεμη μουσική μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να χαλαρώσει το μυαλό και το σώμα.
- Ποτέ μην εργάζεσαι στο σπίτι – Το γραφείο είναι για εργασία, ενώ το σπίτι για χαλάρωση. Προσπαθήστε να αφήσεις άγχος στο το χώρο εργασίας.
- Βρες ένα χόμπι – Ορισμένοι προτιμούν ένα ομαδικό άθλημα, κάποιοι θέλουν απλά να περπατήσουν, να πάνε για ψάρεμα ή να ξοδεύουν χρόνο στην παραλία, άλλοι να διαβάσουν, να ψήσουν, να μαγειρέψουν ή να ζωγραφίζουν για να χαλαρώσουν, αυτά τα απλά χόμπι παρέχουν ένα ωραίο διάλειμμα.
- Μίλησε με κάποιον – Άφησε τους φίλους και την οικογένειά να μάθουν τι σε απασχολεί και πώς μπορούν να βοηθήσουν και σκέψου να επισκεφτείς έναν ειδικό θεραπευτή εάν απαιτείται.
Για έναν πιο υγιεινό ύπνο:
• Να γίνει προτεραιότητα ένας καλός ύπνος. Προσπάθησε να κοιμάσαι επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων.
• Δημιούργησε μια τακτική, χαλαρωτική ρουτίνα για την κατάκλιση. Προσπάθησε από τις απογευματινές ώρες και μετά να μην καταναλώνεις ροφήματα όπως ο καφές και η σοκολάτα. Πριν τον ύπνο διάβασε ένα βιβλίο, άκου απαλή μουσική.
• Βεβαιώσου ότι η κρεβατοκάμαρά είναι δροσερή, σκοτεινή και ήσυχη και ότι το στρώμα και τα μαξιλάρια είναι άνετα.
• Χρησιμοποίησε το υπνοδωμάτιο ως υπνοδωμάτιο. Όχι για να παρακολουθείς τηλεόραση ή να δουλεύεις.
• Δοκίμασε να πιεις ένα φλιτζάνι χαλαρωτικό τσάι βοτάνων – χαμομήλι, λεβάντα και ιβίσκο, βαλεριάνα, που βοηθούν στην πρόκληση ύπνου.
Μην κοιτάς το ρολόι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος στη μέση της νύχτας.