Καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά
Καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά
Το καλοκαίρι έφτασε και φέρνει μαζί του μια εποχιακή αφθονία από νόστιμα φρούτα και λαχανικά. Δοκίμασε μερικούς από τους συνδυασμούς που σου προτείνουμε και χάρισε στον εαυτό σου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Αβοκάντο 

Το αβοκάντο είναι ένα τόσο ευπαρουσίαστο τρόφιμο, μπορείς να τα προσθέσεις σε σάντουιτς με τυρί ή να το καταναλώσεις με μερικά αυγά και φρούτα το πρωί. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά καθώς και φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, κάλιο και βιταμίνη C.

Αγγούρι

Το απόλυτο δροσιστικό και υγιεινό σνακ για τις ώρες που μας πιάνει λιγούρα. Συμπρωταγωνιστεί, από τον Ιούνιο, με την ντομάτα στη χωριάτικη σαλάτα, προσφέροντας μας, μεταξύ άλλων, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β5, ασβέστιο, πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και πυρίτιο. Εκτός από τη σαλάτα, θα το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε κρύα ορεκτικά, τζατζίκι και πολλές σαλάτες.

Κολοκυθάκι

Η συγκομιδή του ξεκινάει από την άνοιξη και κορυφώνεται το καλοκαίρι, όταν τα καταπράσινα κολοκυθάκια γεμίζουν το ψυγείο, προσφέροντας μας άπειρες απαντήσεις στην ερώτηση «τι θα μαγειρέψω σήμερα;». Το κολοκύθι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, ομελέτες, μακαρονάδες, να το ψήσουμε στη σχάρα, να το βράσουμε, να το γεμίσουμε.

Ντομάτες 

Τεχνικά οι ντομάτες είναι φρούτο. Παρέχουν στον οργανισμό φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, κάλιο και άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Διατίθενται σε ποικιλία μεγεθών, η φυσική τους υψηλή περιεκτικότητα σε νερό κάνει τις ντομάτες μια ενυδατική επιλογή για ζεστές μέρες. Κόψτε τις ντομάτες και σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο, βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε τις σε σάντουιτς ή τεμαχισμένες σε σαλάτες και πιάτα ζυμαρικών. Μια άλλη ιδέα είναι να τις κάνετε σάλτσα ή ακόμα και ποτό..!

Tips: Χρησιμοποίησε τα ντοματίνια για να φτιάξεις μικρά σουβλάκια με λίγο τυρί και βασιλικό. Τα παιδιά θα τα λατρέψουν!

 

 

 

Φράουλες 

Οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα κεράσια παρέχουν βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και το δικό σου. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών. Παρέχουν 26 θερμίδες ανά 100 γρ., 6,2 γρ. υδατάνθρακες, 88,9 γρ. νερό και 2,5 γρ. φυτικές ίνες.

Καρπούζι 

Τίποτα δε σε δροσίζει το καλοκαίρι όσο μια φρέσκια φέτα καρπούζι. Αυτό το καλοκαίρι μπορείς να το γευθείς εύκολα αλλά με μέτρο. Με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, είναι εξαιρετικό για να κρατιούνται τα παιδιά ενυδατωμένα τις ζεστές ημέρες. Περιέχει επίσης βιταμίνη C και λυκοπένιο. Πρόσεξε τα κουκούτσια, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανό κίνδυνο πνιγμού σε μικρά παιδιά.

Tips : Σέρβιρε σφηνάκια καρπουζιού για δροσερό ποτό ή κόψε σε κύβους και ανακάτεψε μέσα σε φρουτοσαλάτα. Δοκίμασε να ρίξεις τα κομμάτια καρπούζι στο μπλέντερ με πάγο, και μέλι για ένα αναζωογονητικό ποτό που θα αγαπήσουν τα παιδιά.

 

 

 

Πεπόνι

Το πεπόνι χαρακτηρίζεται από μεγάλη περιεκτικότητα νερού (περίπου 90%) το οποίο σημαίνει ότι χαρίζει μεγάλη ενυδάτωση στον οργανισμό. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, Β6, C, και καλίου. Αν και τα 100 γραμμάρια καθαρού φρούτου αποδίδουν γύρω στις 30 θερμίδες, η κατανάλωση του όμως θα πρέπει να μην γίνεται ανεξέλεγκτα σε προσπάθειες μείωσης βάρους λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες. Το πεπόνι παρουσιάζει σύμφωνα με έρευνες αντιπηκτικές ιδιότητες και περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με άλλα φρούτα της εποχής.

 

 

Ροδάκινα

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, C, κάλιο, νάτριο και ασβέστιο. Περιέχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Η παρουσία των καροτενοείδών υποδηλώνει την προστατευτική δράση από εκφυλιστικές ασθένειες. Τα ροδάκινα αποδίδουν περισσότερες θερμίδες από τα προηγούμενα φρούτα που αναφέραμε καθώς 100γρ ροδάκινο αντιστοιχούν περίπου σε 28 θερμίδες ανά 100 γρ., 6,7 γρ. υδατάνθρακες, 86,6 γρ. νερό και 2,1 γρ. φυτικές ίνες.

Νεκταρίνια

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και β-καρoτίνη, που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου. Παρέχουν 50 θερμίδες ανά 100 γρ., 12,4 γρ. υδατάνθρακες, 80,2 γρ. νερό και 2,5 γρ. φυτικές ίνες. Το κυριότερο θρεπτικό συστατικό τους είναι οι φυτικές ίνες, οι οποίες τα καθιστούν κατάλληλα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Σταφύλια

Η φλούδα τους περιέχει ρεσβερατρόλη, θρεπτικό συστατικό που έχει αποδειχθεί ότι ασκεί αντιθρομβωτική δράση προστατεύοντας από εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Περιέχουν επίσης και άλλα συστατικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες. Ανά 100 γρ έχουν 63 θερμίδες, 16,1 γρ. υδατάνθρακες, 79,3 γρ. νερό και 0,9 γρ. φυτικές ίνες.

 

 

Σύκα

Τα σύκα περιέχουν φυσικά αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και φλαβονοειδή. Επίσης περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ιδίως τα αποξηραμένα που βοηθούν και σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Αποδίδουν 100 θερμίδες περίπου/μερίδα (3 σύκα) και μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους αποξηραμένα και μη, με τα δημητριακά, με γιαούρτι ακόμα και ψητά.Τα σποράκια όμως προκαλούν πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και έτσι πρέπει να αποφεύγονται. Δεν συνιστώνται επίσης σε άτομα με διαβήτη επειδή είναι πολύ γλυκά.

 

Το καλοκαίρι είναι η τέλεια στιγμή να δοκιμάσει όλη η οικογένεια νέα φρέσκα φρούτα και λαχανικά !

Κορυφή σελίδας