Γιατί δεν πρέπει να σχολιάζουμε το σωματικό βάρος του άλλου
Γιατί δεν πρέπει να σχολιάζουμε το σωματικό βάρος του άλλου
Πόσες φορές δεν έχεις παρατηρήσει αλλαγές στο σωματικό βάρος κάποιου οικείου σου; Πόσες φορές του το σχολίασες θετικά ή ακόμα και αρνητικά;
Λέγοντας σε κάποιον ότι είναι υπέρβαρος ή ότι έχει πάρει βάρος δεν είναι χρήσιμο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τέτοιου είδους σχόλια μπορεί να είναι επιβλαβής και έχουν ως αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να κάνουν ακραίες  αλλαγές για να μειώσουν το βάρος τους. Η παχυσαρκία αποτελεί αντανάκλαση της κοινωνίας μας και όχι των ατόμων μας. Η σύγχρονη κοινωνία ενθαρρύνει τις καθιστική συμπεριφορά και την τρελή διαθεσιμότητα υπερ-θερμιδικών επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτοί που γίνονται παχύσαρκοι είναι αυτοί που είναι πιο ευάλωτοι σε αυτές τις συνθήκες.

Επίσης η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ικανότητα να διατηρείται ένα υγιές σωματικό βάρος στη μεταγενέστερη ζωή. Είναι αλήθεια ότι ακόμη και τα πιο παχύσαρκα άτομα μπορούν να χάσουν βάρος, απλά κάποιοι το αντιμετωπίζουν ως μια εύκολη διαδικασία και ορισμένοι ως εξαιρετικά δύσκολη.

Γνώριζες πως και  ο σχολιασμός σε κάποιον που έχει χάσει βάρος μπορεί να είναι ακόμη πιο επιβλαβής;

Πολλές φορές ακούμε σχόλια όπως «είναι καλό να χάσεις βάρος» .  Είτε πρόκειται για μια φιλοφρόνηση είτε για μια ανησυχία…υπάρχουν επιπτώσεις.

Όταν πούμε σε ένα άτομο «Έχω παρατηρήσει ότι έχασες μερικά κιλά» , μπορεί να επιβεβαιώσει σε αυτόν  ότι χάνοντας βάρος είναι άτομο άξιο να παρατηρηθεί. Ότι το βάρος του είναι κάτι που μας ενδιαφέρει.

Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν την αγάπη και την απόλαυση των τροφίμων ανεξάρτητα από το βάρος τους ή τις αλλαγές βάρους.

Στην περίπτωση που ανησυχείτε για το βάρος κάποιου, βρείτε την ευκαιρία σε ένα ήσυχο μέρος για καθίσετε και να πείτε (χωρίς να αναφερθεί το βάρος) ότι έχετε παρατηρήσει πρόσφατα κάποιες αλλαγές και θέλετε να μάθετε αν υπάρχει κάτι που τον απασχολεί και θα ήθελε να το μοιραστεί. Ό,τι κι αν συζητήσετε, μην αναφέρετε το βάρος ενός ατόμου γιατί σε οποιοδήποτε επίπεδο είναι ένα άχρηστο σχόλιο που λέει σε ένα άτομο ότι είναι άξιο μόνο εξαιτίας του βάρους του και όχι εξαιτίας όλων των πράξεων που τον κάνουν φίλο σας / συνάδελφο / μέλος της οικογένειας.

Κορυφή σελίδας