Από Δευτέρα…Δίαιτα!
Από Δευτέρα…Δίαιτα!

Κάθε Δευτέρα χιλιάδες άνθρωποι αρχίζουν δίαιτα και βάζουν μη ρεαλιστικούς στόχους…αποφεύγουν τους υδατάνθρακες,τρώνε μόνο κρέας με σαλάτα, σκοτώνονται στη γυμναστική. Το πιο πιθανό είναι πως το σαββατοκύριακο που πέρασε οι περισσότεροι απ’ αυτούς έφαγαν λίγο παραπάνω. Και το σίγουρο είναι πως και την προηγούμενη Δευτέρα έκαναν ακριβώς το ίδιο. Είναι φαύλος κύκλος!

Καθημερινά στο γραφείο γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται σε αιώνια δίαιτα. Ποτέ δεν απολαμβάνουν το φαγητό επειδή πάντα βρίσκονται σε δίαιτα ή τρώνε υπερβολικά επειδή εγκατέλειψαν τη διατροφή και νιώθουν ενοχές.

Η ζωή είναι πιο εύκολη όταν κάποιος μπορεί να απολαύσει ένα υγιεινό γεύμα και αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν οι διατροφικές συνήθειες αλλάξουν και το φαγητό δεν είναι πια εχθρός.

Ας πάρουμε την περίπτωση που κάποιος βάζει ως στόχο την απώλεια 10 κιλών, χωρίς τη βοήθεια διαιτολόγου, και επιλέγει να μην τρώει φαγητά της αρεσκείας του παρά μόνο σκέτες σαλάτες, επειδή έχουν λιγότερες θερμίδες! Τις πρώτες μέρες δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα. Με την πάροδο του χρόνου όμως η συνεχόμενη στέρηση μειώνει τις άμυνες και αυξάνει την επιθυμία για ατασθαλίες. Το αποτέλεσμα θα είναι η κατανάλωση κυρίως γλυκών και φαγητών απ’ έξω σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες δίχως σταματημό. Το συναίσθημα που ακολουθεί είναι «οι ενοχές που παράτησα τη δίαιτα»….ότι πιο επιβλαβές για το σώμα αλλά και για το μυαλό.

Μην θέτεις ακραίους στόχους απώλειας βάρους. Δεν πρόκειται να απομακρυνθούν από το σώμα σου κιλά μέσα σε μια νύχτα. Θυμήσου ότι το νούμερο της ζυγαριάς δεν αυξήθηκε σε ένα βράδυ.

Το ιδανικό είναι να εκπαιδευτείς και να τρέφεσαι σωστά για μια ζωή και όχι για να χάσεις 5-10 κιλά. Μάθε να τρως συνδυαστικά και να φροντίζεις το σώμα σου παρέχοντάς του θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες τροφίμων.

 

Κορυφή σελίδας