Βιταμίνη D: απαραίτητη για την υγεία των παιδιών

Βιταμίνη D: απαραίτητη για την υγεία των παιδιών

H βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των παιδιών καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών.

Η βιταμίνη D προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου και βοηθά στη μεταφορά αυτών των ανόργανων στοιχείων στα οστά και στα δόντια καθιστώντας τα δυνατότερα και υγιέστερα. Εκτός από την σπουδαία συμβολή της στην υγεία των  οστών, τα τελευταία χρόνια, η έλλειψη της βιταμίνη D φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση παχυσαρκίας, στο μεταβολικό σύνδρομο, τις λοιμώξεις, την εκδήλωση κάποιας αλλεργίας, την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη και των καρδιοαγγειακών νοσημάτων τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Όσο αυξάνονται τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τόσο μειώνεται η εμφάνιση των παραπάνω νοσημάτων.

Το παιδί δεν κινδυνεύει από έλλειψη  βιταμίνης D όταν λαμβάνει σε καθημερινή βάση τρεις μερίδες γαλακτοκομικών. Μία μερίδα μπορεί να αποτελείται από ένα ποτήρι γάλα, 30 γρ. τυριού και ένα  κεσεδάκι γιαούρτι. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα ή ελαττωματική ανάπτυξη των οστών.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παίρνει αρκετή βιταμίνη D κάθε μέρα από  τα περισσότερα γεύματα. Το τυρί, τα αυγά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες  βιταμίνης D.